duminică, 27 decembrie 2009

Adevar si mit despre 2012: filmul apocalipsei dupa mayasi

» Una dintre cele mai asteptate pelicule, "2012", un thriller care are in centru profetia mayasa despre sfarsitul lumii, se va lansa simultan in cinematografe astazi, 13 noiembrie.

» Avanpremiera a avut loc intr-un cinema din Los Angeles, unde vedetele din film au tinut sa-i linisteasca pe cinefili, insistand ca totul nu este altceva decat fictiune.

Povestile epice despre sfarsitul lumii sunt asteptate cu sufletul la gura si la noi, iar televiziunile comerciale sau blogurile deja au incalzit atmosfera, oferind periodic
detalii despre megaproductia semnata de Roland Emmerich, "vinovat" si pentru productiile de succes "Ziua Independentei" si "The Day After Tomorrow".
Pelicula "2012", un thriller cu John Cusack in rolul principal, are in centru profetia din calendarele mayase, despre care o echipa de cercetatori afla ca se va adeveri: apocalipsa va duce la transformarea Terrei intr-un corp ceresc neprimitor si pustiu. Asa ca oamenii de stiinta incep sa caute disperati o solutie pentru a asigura supravietuirea omenirii. Daca personajul lui John Cusack este implicat in poveste absolut intamplator, Woody
Harrelson interpreteaza un expert al apocalipsei, nevoit sa dea piept cu dezastrul planetar.

"Personajul pe care il joc este scriitor, Jackson Curtis, care afla de o conspiratie despre sfarsitul lumii ce se dovedeste a fi adevarata", a declarat de pe covorul rosu John Cusack, in timp ce Danny Glover linisteste, apreciind ca nu crede ca "oamenii ar trebui sa intre in panica, ci sa devina mai constienti ca fiecare lucru pe care il fac in fiecare zi are un impact asupra generatiilor viitoare".

Mickey Rooney a aplaudat filmul in picioare
Catastrofa Pamantului pare totala, dupa ce Roland Emmerich l-a inghetat in urma cu cinci ani in "The Day After Tomorrow". Acum sfarsitul lumii este cauzat de eruptiile solare
care provoaca o topire a nucleului Terrei si o miscare dezastruoasa a placilor tectonice. "Nu se poate contesta calitatea fermecatoare a dezastrului, in special vazut pe marele ecran. La premiera mondiala, Mickey Rooney a inceput sa aplaude in timpul epilogului, ceea ce a determinat intreaga multime din sala sa-l copieze aplaudand", mentioneaza Reuters. "Atunci cand vezi dezastre, imediat esti marcat de asta. Filmul asta arata. Oamenii sunt fascinati", a declarat dupa premiera si Emmerich, care semneaza regia, scenariul si productia executiva. Roland Emmerich a mai realizat "10.000 B.C.", "Independence Day", "The Day After Tomorrow", "The Patriot", "Godzilla", "Stargate" si "Universal Soldier".

Ziua Judecatii este cutremuratoare
2012 ar trebui sa fie un an al transformarii spirituale marete sau al apocalipsei, potrivit calendarului mayas care mai pretinde ca va fi un timp in care existenta Pamantului va fi intoarsa cu susul in jos. Nostradamus a prevestit ciocnirea unei comete imense de Pamant in 2012, iar sfantul catolic Malahie a prevestit ca in acelasi an ultimul Papa va sosi ca vestitor al Zilei Judecatii. Avertizat de aceste previziuni, un cercetator deschide un portal intr-un univers paralel si isi contacteaza replica de acolo pentru a preintampina Apocalipsa. O profetie ce a pornit de la mayasi este acum pe larg consemnata, discutata, disecata si examinata.

Ce spune filmul
Primul caruia i-a venit ideea cu privire la un film despre anul 2012 a fost coscenaristul Harald Kloser, alaturi de Roland Emmerich. "Fiecare civilizatie de pe Pamant are un mit al potopului, al dezastrului apocaliptic", mentioneaza Kloser. Calendarul mayas ajunge pana la sfarsitul celui de-al 13-lea ciclu al sau, pe 21 decembrie 2012 – dupa aceasta data nu mai urmeaza nimic si vine intrebarea: daca acest calendar nu mai continua, ce va urma? "Veti gasi milioane de oameni, din toate sferele societatii, care cred ca in 2012 se va produce un fel de schimbare in societate sau o schimbare in ceea ce priveste spiritul", afirma Kloser. Anvergura si varietatea teoriilor le-au oferit lui Emmerich si Kloser idei din care sa se inspire atunci cand s-au apucat sa redacteze scenariul.


Esential era sa fie create niste personaje capabile sa treaca prin rasturnari filosofice si politice la scara intregii umanitati. John Cusack interpreteaza rolul principal al lui Jackson Curtis, un scriitor al carui devotament fata de romanul sau esuat-dar-potential-genial i-a distrus casnicia, lasandu-i familia intr-o stare de instabilitate. Dar Jackson ramane un tata loial si va dovedi ca face orice pentru a-si salva familia. Amanda Peet joaca rolul fostei sotii a lui Jackson, Kate, care pastreaza o legatura de prietenie cu Jackson, dar care a obosit sa mai concureze cu munca acestuia incercand in zadar sa-i capteze atentia. Atunci cand placile tectonice incep sa se deplaseze – distrugand L.A.-ul, care se afla in calea lor –, Jackson si familia sa vor incepe o calatorie terestra si aeriana, in dorinta disperata de a supravietui si de a vedea noua lume.


In tot acest timp, liderii cei mai importanti ai guvernelor lumii aveau un plan. Ei nu pot sa salveze intreaga rasa umana, dar pot salva cativa oameni, care sa puna bazele unei noi societati. Presedintele Thomas Wilson, interpretat de Danny Glover, are capacitatea de a intelege foarte rapid
criza cu care urmeaza sa se confrunte omenirea; de asemenea, pentru a preveni isteria in masa, el hotaraste sa tina informatia sub lacat. Thandie Newton, care interpreteaza rolul fiicei presedintelui, Laura, este socata sa descopere ca guvernul tatalui sau a ascuns omenirii un lucru atat de grav. De fapt, se pare ca singurul om din afara guvernului care are idee de ceea ce e pe cale sa se intample este amfitrionul postului de radio (si probabil profetul) Charlie Frost (Woody Harrelson), care isi transmite in eter predictiile oricui ar vrea sa le asculte.

Efectele speciale bat realitatea
Pentru prima scena (primele cinci minute din film sunt deja pe internet) s-au construit cateva decoruri exterioare mobile pe care regizorul sa le poata muta in timp ce actorii alearga pe sau printre ele. "Roland a amenajat o intreaga strada de oras, cu palmieri, betoane, fatade de case, si le-a pus pe toate pe niste balansiere gigantice – cu motoare imense – si mi-a spus: «Trebuie sa alergi de-a lungul acestei strazi, sa te urci intr-o masina si sa demarezi in tromba»", povesteste Cusack. Pana la final, mentioneaza el, "am trecut prin apa, foc, pamant, nori de cenusa, cutremure, aproape prin tot ce ti-ai putea inchipui. Am condus toate vehiculele la care te-ai putea gandi, iesind din orice dezastru pe care ti l-ai putea imagina. Am traversat un soi de infern".


"L.A. este distrus de un cutremur de pamant de 10,5 grade. Yellowstone Park piere intr-o eruptie de lava groasa de treizeci de mile. (...) Ai putea gandi: «Hm, am mai vazut filme cu cutremure». Ei bine, nu, n-ai mai vazut", spune si Marc Weigert, supervizor de efecte vizuale si co-producator. El adauga: "Una dintre cele mai mari provocari a fost numarul mare
de tipuri de dezastre care au loc in film: cutremure de pamant, falii care se deschid in pamant, mai multe orase distruse, inundatii, eruptii vulcanice imense".


Mobilitate pe 500.000 tone de otel
Filmarile au avut loc in Vancouver, Canada, timp de cinci luni. Productia a utilizat mai mult de 13 platouri de filmare in cinci locatii diferite si doua platouri exterioare compuse dintr-un "platou mobil" completat cu palmieri si blue screen. Zonele din jurul Kamloops au intruchipat Yellowstone Park si Tibet, unde echipa a filmat timp de o saptamana. Filmarile principale s-au incheiat in Los Angeles cu cateva cadre exterioare. La esafodajele uriase pentru platformele mobile s-au folosit 500.000 tone de otel pe o suprafata de circa 2.700 metri patrati, sisteme hidraulice si pneumatice, sisteme cu supape controlate electronic. si astea nu sunt toate. Tot ce nu s-a putut filma s-a redat pe calculator
. Au lucrat mai mult de o mie de oameni pentru efectele vizuale.

Predictia apocalipsei, demontata de NASA
NASA a lansat o campanie de explicatii stiintifice de amploare impotriva profetilor apocalipsei, prevazuta de acestia pentru 2012, care au invadat internetul. Predictia din "2012", promovata de milioane de site-uri, isi are originea intr-o fabula potrivit careia o planeta despre care se spune ca ar fi fost descoperita de sumerieni, intitulata Nibiru sau "Planeta X", se indreapta catre Terra si se va ciocni cu planeta noastra, a explicat agentia spatiala americana pe site-ul ei oficial. "Nici un om de stiinta din lume de buna-credinta nu este la curent cu vreo amenintare catastrofala prevazuta pentru decembrie 2012", se afirma in comunicatul NASA, care isi informeaza cititorii asupra unui detaliu important: Terra exista de peste patru miliarde de ani.


Zece modele de sfarsit al lumii, in filme
Profesorul Wheeler Winston Dixon, de la Universitatea Lincoln din Nebraska, specializata in studii de film, spune, printre altele, ca oamenii recurg la asemenea filme pe scara larga: "La final, telespectatorii elimina responsabilitatile. Datoriile sunt anulate (...) creand un anumit confort pervers", titreaza publicatia online Mercury News.


1. Apocalipsa nucleara: Razboiul Rece si teama unui razboi termonuclear. Filme de referinta: "On the Beach" (1959) de Neville Shute; Stanley Kubrick cu "Dr. Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" (1964) sau "Beneath the Planet of the Apes" (1970).


2. Epidemii globale: "The Omega Man" (1971), "28 Days Later" (2002) sau "Resident Evil" (2002).


3. Atacul animalelor: filme moralizatoare, de genul: nu e bine sa o superi pe Mama Natura – "The Day of the Animals" (1977), "The Birds" (1963), al lui Alfred Hitchcock, sau "Reign of Fire" (2003).


4. Atacul extraterestrilor: de la "The Day of the Triffids" (1962) pana la "Ghidul autostopistului galactic" (2005).


5. Revolta masinilor: sfarsitul civilizatiei nu vine din cauza oamenilor, ci din cauza masinilor create de om – seria "Terminator" sau filmul animat "9" (2009).


6. Sfarsitul anuntat de meteoriti: "Deep Impact", "Armageddon", dupa 1998, sau "Meteor" (1979) si "When Worlds Collide" (1951).


7. Cand vremea o ia razna: "The Day After Tomorrow" (2004) sau "An Inconvenient Truth", filmul lui Al Gore.


8. Miscarile tectonice: "Crack in the World" (1965), "The Core" (2003) si actualul "2012".


9. Zombi: "Night of the Living Dead" (1968) de George Romero, cu toate remakeurile si continuarile, inclusiv "I Am Legend", plus
seriile derivate din "Zombie" (1979).


10. Sfarsitul biblic: de la seria "Left Behind", de Kirk Cameron, pana la "End of Days" (1999) sau viitorul "Legion", programat pentru 2010.

Articol de Manuela Golea, Romania Libera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu