miercuri, 21 aprilie 2010

Furtuna solara din 2012 – posibila catastrofa?

Suntem dependenti de tehnologie. Nimeni nu poate nega acest aspect. Avem nevoie de ea, desi stim cu totii ca reprezinta un rau necesar. Pe masura ce tehnologiile se dezvolta, noi asistam la distrugerea planetei. Efectul este direct proportional. Fie ca suntem regizori, fie ca suntem actori sau simpli spectatori, asistam la un progres care, in mod ironic, ne distruge.

In martie 2009, un articol aparut in Ziua prezenta un raport NASA. Acesta arata ca in 2012 lumea va fi afectata de o furtuna solara, care va avea efecte devastatoare. Pagubele economice le-ar intrece pe cele provocate de uraganul Katrina, iar omenirea ar avea nevoie de aproape 10 ani pentru a se reface. Pe de alta parte, astronomii semnalau ca stralucirea soarelui a scazut considerabil in ultima sută de ani, iar fenomenul se accentueaza.

Cel mai puternic ciclu solar din istoria recenta a avut loc in anii ‘50, cand in jurul Terrei orbitau numai cativa sateliti. De aceea, specialistii sunt rezervati in a preciza care ar putea fi urmarile unor furtuni solare de proportii.

Anul acesta, cercetatorii avertizeaza ca Jocurile Olimpice care vor avea loc la Londra in 2012, ar putea fi afectate de furtuna solara, astfel incat se vor intrerupe toate sistemele de comunicatie de pe Pamant (Internet, telefonie mobila), inclusiv transmisiunea in direct a mega-evenimentului sportiv.

Avertismentul vine ca urmare a detectarii, de catre oamenii de stiinta, a unui nou ciclu de pete pe suprafata Soarelui, ce ar putea conduce la manifestarea unei furtuni solare. “Soarele se trezeste. Primele regiuni semnificative ale noului ciclu de activitate solara se formeaza. In ultimele doua saptamani, am asistat la primele flacari majore”, a declarat prof. Richard Harrison, lider in fizica spatiala al Laboratorului Rutherford Appleton, din Oxfordshire.

Revista “Descopera” a publicat recent un articol intitulat La 90 de secunde de catastrofa care prezinta, in culori sumbre, consecintele unei furtuni violente, care s-ar putea petrece la 150 de milioane de kilometri distanta de Terra, pe suprafata Soarelui. Apa potabila va fi sistata, mijloacele de transport isi vor inceta activitatea, rafturile magazinelor vor ramane goale, generatoarele de rezerva vor functiona, insa nu pentru mult timp. Iar aceste efecte ar putea dura de la luni de zile la ani. Pentru cine va mai ramane in viata. Totul depinde acum de implicarea guvernelor lumii in aceasta problema majora care – putin probabil – va putea fi evitata.

Un comentariu:

  1. Mi se pare o prostie,o adevarata prostie.Cui ii pasa de mayasi ca au avut acele calendare foarte exacte,intradevar bravo lor dar nu stie nimeni nimic legat de 2012 asa ca sa nu se mai cace pe ei ca vine sfarsitu' lumii,zau???cine zice asta,va spun eu...nimeni!!!

    RăspundețiȘtergere