joi, 20 decembrie 2012

Mayaşii sărbătoresc începutul unei noi lumi

Mii de turişti au dat năvală în statul mexican Yucatan, în zilele de dinaintea sfîrşitului lumii, prezis de calendarul mayaş.

Autorităţile i-au invitat pe oaspeţi să participe la ceremoniile care celebrează cultura Maya în această săptămînă.

Calendarul mayaş, care cuprinde un ciclu de 5125 de ani, se va încheia pe 21 decembrie. Urmaşii mayaşilor susţin că sfîrşitul ar însemna de fapt un nou început. Turiştii au fost invitaţi să asiste la o nuntă tradiţională mayaşă.

"Simţim că această ceremonie, independent de noi, ca indivizi, va depăşi graniţele, astfel încît oamenii de alte naţionalităţi să înţeleagă cine suntem şi ce facem aici", a povestit miresa.


Nunta mayaşă se bazează pe legătura între oameni, natură, Univers şi zei. Ceremonia are loc într-un altar pătrat, cu flori în fiecare colţ, care reprezintă punctele cardinale.

"Intenţia şi scopul nostru sunt ca oamenii să preţuiască ce facem şi să înţeleagă că oricine ai fi şi de oriunde ai veni, singurul lucru care există este voinţa lui Dumnezeu", a explicat preotul mayaş Ildefonso Ake Cocom.

Circa şapte milioane de etnici mayaşi trăiesc în sudul Mexicului, în Guatemala, Honduras, Belize şi El Salvador. Numai în Mexic se află cica 800.000 de oameni a căror limbă maternă este dialectul mayaş.

Sursa: rosbalt.ru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu